Voedsel van lokale boeren en leveranciers

Verbeter de wereld: begin bij jezelf en werk samen met anderen!
In de transitie waar de wereld momenteel in zit worden waarden zoals respect voor de aarde en het klimaat, gelijkwaardigheid, samenwerking en vertrouwen steeds belangrijker. Niet alleen wordt er gezocht naar duurzame vormen van ‘schone’ energie. Mensen eten vaak minder/geen vlees en kiezen voor biologisch verbouwd voedsel. Ook in de gezondheidszorg en het onderwijs is behoefte aan visies en vormen die aansluiten bij bovengenoemde waarden.

Zo worden er lokaal en regionaal netwerken opgericht van bewoners die rechtstreeks producten afnemen van boeren en ondernemers in de omgeving. In eerste instantie gaat het om primaire levensbehoeften, zoals voedsel. Korte lijnen, geen klimaat belastende verre transporten, verse producten. Behalve het steunen van lokale ondernemers, is het een stap naar meer zelfvoorzienend zijn en minder afhankelijk van grote ketens en multinationals. Deze initiatieven worden vaak opgezet door vrijwilligers die meedenken en samenwerken met ondernemers om hier vorm aan te geven. Denk bijvoorbeeld aan communicatie en afstemming, een bestelsysteem, vervoeren distributie van producten.

Als je nieuwsgierig bent naar mogelijkheden in deze regio, kun je daar natuurlijk zelf op googelen. Maar een aantal initiatieven noem ik hieronder:

De Kievit in Katwijk – levert al 25 jaar biologische groenten/fruit-pakketten (incl. recepten) via een abonnementssysteem. Ook andere producten zijn hier te bestellen via de digitale boerenmarkt’. 

De Wickevoorter Stadsboeren in Cruquius – in 2018 begonnen, een kleinschalige, biologische, groeiende ‘stadsboer’ met een zelfoogst-tuin voor groenten, en ook eieren en vlees via een abonnement of losse verkoop.

Boer & Voedsel Collectief: een voedseldistributie netwerk recent opgericht en groeiend in een groot gebied rond Hilversum. Communicatie via whatsapp en telegram. Werkt met inzet van veel vrijwilligers. De uitnodigingslink waarin je vrijblijvend meer uitleg vindt en de mogelijkheid hebt om deel te nemen kun je hier  openen vanuit whatsapp. Bij meer deelnemers in deze regio, kan er ook hier een distributiepunt worden ingericht.

Beter in de buurt is een initiatief in oprichting met 4 verschillende platforms, o.a. voor zorg, educatie, diensten en voeding in de buurt. Elke woensdagavond van 19.30-20.30u geven ze hier in een webinar via Zoom meer uitleg over, wachtwoord: 058627

Scroll naar boven