Affirmaties

Veranderen met hulp van Affirmaties

Een affirmatie is alles wat je denkt of zegt. Als dat negatieve gedachten zijn, kost je dat energie, zorgt het voor beperkingen en creëer je daarmee vaak ook minder prettige ervaringen. Door te werken met affirmaties maak je bewust gebruik van zinnetjes die je helpen om je mindset te veranderen en je focus te verleggen. Een prachtig hulpmiddel, dat vaak wordt ingezet als iemand in een veranderingsproces zit en waarvan veel mensen de krachtige werking al hebben ervaren. Overtuigingen die je belemmeren, kun je daarmee loslaten. Dat geeft ruimte waarin je kunt afstemmen op dat wat je van binnenuit wél wil. Als je vervolgens een nieuwe, positieve zin uitspreekt, kun je nagaan of je daar energie bij voelt en of die voor jou klopt en je jezelf daarmee in je kracht zet. Voor iemand die de lat voor zichzelf heel hoog legt en die met veel spanning op het werk zit, zouden bijvoorbeeld onderstaande zinnen kunnen kloppen:

Het oude loslaten:
‘Ik laat de gedachte los dat ik succesvol moet zijn’ (oude overtuiging).

De nieuwe zin:
‘Ik ben helemaal goed zoals ik ben’ (nieuwe overtuiging).

 

Twee regels die van belang zijn bij de formulering van de positieve zin:

  • richt je op dat wat je wíl en niet op het vermijden of verminderen van wat je nïet wil, dus:‘ik voel me rustig en blijf bij mezelf als ik in grote groepen ben’ in plaats van ‘ik ben niet ongemakkelijk en gespannen in grote groepen’. 
  • Maak de zin zó dat het is alsof dat wat je wil, nú al zo is, dus‘ik ben/voel/doe…(wat je wil)in plaats van ‘ik zal/ga/kan/…(wat je wil). Bij die laatste formulering plaats je dat wat je wil namelijk steeds in de toekomst.

Werkwijze

Omdat we overtuigingen vaak al lang met ons meedragen, kan het zijn dat je die niet zo makkelijk opgeeft: dan komt er een stemmetje boven, dat tegengas geeft. Werk daarom bij het affirmeren op een van de volgende manieren, (beide mag ook):

  1. Hou tijdens het uitspreken van deze zinnetjes, de vingers van beide handen tegen je voorhoofd boven je wenkbrauwen. Via deze punten voer je eventuele stress over dit onderwerp af.
  2. Spreid je armen naar naar opzij en breng ze naar voren terwijl je de zin herhaalt, tot je je handen samen naar je borst/hart kan brengen. Laat de zin daar ook binnenkomen. Je linker en rechter arm zijn verbonden met verschillende hersenhelften en door deze beweging te maken, breng je je gevoel en je denken hierover op één lijn.

Herhaal de zinnetjes regelmatig of in die situaties, waarin je in je oude patroon dreigt te vallen. Het kan helpen om eerst even ontspannen te zitten en ruimte te maken om je focus hierop te leggen. Dat wat je gaat zeggen kun je visualiseren, zowel het loslaten als het visualiseren van de gewenste situatie. Voel ook van binnen wat het doet met je energie als je de affirmaties uitspreekt. Misschien komen er ook nieuwe zinnen boven die nog beter aangeven, waar het je om gaat. Een extra uitdaging is om ook voor de spiegel te oefenen. Oefening baart kunst, het is als het planten van zaadjes. Geef het de tijd door er een poosje bewust mee bezig te zijn.
Als het niet voor je werkt en je echt tegen innerlijke weerstand aanloopt, is er eerst voorwerk nodig en ben je welkom om in een kinesiologie consult uit te zoeken wat er blokkeert op een diepere laag om dit eerst in balans te brengen.

Er is een boekje van Louise Hay: ‘Je gedachten te hulp roepen’ voor wie hier meer over wil lezen.

Scroll naar boven