Darmen

Darmen

Samenwerking Darmen en Immuunsysteem

Bij overgevoeligheid zoals allergieën, ziet je immuunsysteem bepaalde stoffen als vijand en gaat daarop reageren. Daarom is het belangrijk om bij zulke klachten eerst te zorgen voor een goede balans van je immuunsysteem. En die hangt weer samen met een goede darmfunctie. In je spijsverteringskanaal worden voedingsstoffen afgebroken zodat uiteindelijk in je darmen de belangrijke stoffen die je lichaam nodig heeft, aan het bloed kunnen worden afgegeven en naar je organen worden vervoerd. Daarnaast worden er in je darmen ook belangrijke stoffen aangemaakt, zoals vitamine K, maar ook serotonine, een hersenstofje dat zorgt voor een gevoel van ontspanning. Er is dus ook een relatie tussen je darmen en je hersenen.

 

Verstoring van de darmfunctie

Spijsverteringsproblemen zoals winderigheid, obstipatie, diarree, darmkramp of een opgeblazen gevoel, wijzen op een verstoring van je darmfunctie. Maar ook chronische verkoudheid, huidproblemen zoals eczeem of chronische moeheid kunnen hiervoor aanwijzingen zijn.
In je darmen zitten bacteriën: de darmflora, die zorgt voor de voedselvertering en aanmaak van stofjes. Hier zitten goede en minder goede bacteriën tussen. Wanneer de minder goede de overhand krijgen, spreken we over een disbalans. Ook kan de darmwand beschadigd worden, zodat er belastende stoffen worden doorgelaten in het bloed, wat voor klachten kan zorgen. Het immuunsysteem kijkt mee in de darmen om te zien of er bacteriën bestreden moeten worden. Baby’s hebben nog geen bacteriën in hun darmen; ze komen wat darmflora van de moeder tegen in het geboortekanaal en bouwen dat na de geboorte via borstvoeding verder op. Bij een keizersnede of wanneer ze geen borstvoeding krijgen, kan die opbouw moeilijker verlopen en kunnen probiotica voor baby’s ondersteuning geven.
Factoren die de darmfunctie verstoren zijn:

  • Bewerkte voeding (geraffineerd, met kunstmatige toevoegingen of bestrijdingsmiddelen), veel suiker in de voeding, alcohol en medicijnen (waaronder antibiotica)
  • Langdurige stress
  • Te weinig hersteltijd

Ondersteunen van een gezonde darmfunctie

Bij een goede darmfunctie zijn er geen spijsverteringsproblemen en is de stoelgang dagelijks of meerdere malen per dag. De ontlasting ziet er uit als een ‘sigaar’, d.w.z. niet zachter (diarree) of harder (geen keutels) en laat die geen sporen achter.

Je kunt zorgen voor een goede darmflora door gevarieerd te eten, zoveel mogelijk onbewerkt (biologisch) voedsel te kiezen met voldoende groente, fruit en vezels en suikers te laten staan. Ook wandelen, sporten en regelmatig bewegen ondersteunen een goede darmfunctie. De darmen hebben bovendien hersteltijd nodig: meerdere uren tussen de maaltijden zonder tussendoortjes. Als je veel /vaak last hebt van stress, zorg dan voor meer ontspanning op een manier die bij jou past (meditatie, mindfulness, wandelen, ademhalingsoefeningen) of zoek daar hulp bij. Voldoende slaap is natuurlijk ook essentieel.
In kinesiologie consulten werk ik altijd aan stressvermindering. Daarnaast test ik niet alleen je immuunsysteem, maar ook of je de belangrijke vitamines en mineralen opneemt of dat er tekorten zijn. Een gezonde darmfunctie Ik kan testen of je darmflora ondersteuning nodig heeft van probiotica, bijvoorbeeld na een antiobiotica kuur. En hoe je die kunt aanvullen: vanuit de voeding of via supplementen. Wanneer je met veel stress te maken hebt, kan ook dat in een consult worden aangepakt en bijdragen aan een goede functie van je darmen.

 

Scroll naar boven