Immuunsysteem

Immuunsysteem

Om je goed en gezond voelen, speelt je immuunsysteem een grote rol. Dat beschermt je niet alleen tegen virussen en bacteriën, maar zorgt ook voor een goede belastbaarheid en emotionele weerbaarheid.
Hiervoor heeft je immuunsysteem een aantal stoffen nodig, o.a. eiwitten, vitamines, mineralen zoals calcium, magnesium, zouten en ook water. Normaliter krijg je die stoffen binnen met je voeding. Overbelasting en stressfactoren – zeker als de stress langer aanhoudt, eenzijdige voeding of vaccinaties kunnen ertoe leiden dat je immuunsysteem niet meer over voldoende stoffen beschikt. Ergens kan een verstoring zitten in de opname, de verwerking of de afbraak van deze stoffen of er zijn tekorten ontstaan. Dat heeft gevolgen voor je belastbaarheid: je kunt bijvoorbeeld vatbaarder worden voor ziekte, je moe, prikkelbaar of labiel voelen of last krijgen van overgevoelige reacties op bepaalde stoffen.

Bij een eerste consult test ik daarom vaak ook je immuunsysteem: is dat in balans, dan heb je een stevig fundament. In andere gevallen zal ik eerst werken aan versteviging van je immuunsysteem, waardoor ook je gevoeligheid voor specifieke (allergene) stoffen al kan verminderen en je algehele belastbaarheid verbetert. Wanneer je immuunsysteem goed werkt, kan je lichaam vaak ook andere stoffen beter aanmaken of verwerken, zodat je bijvoorbeeld kan merken dat je beter gaat slapen of je meer ontspannen gaat voelen en minder moe.

Na behandeling van (voedings)stoffen, is het vaak nodig een ‘dieettijd’ in acht te nemen, wat betekent dat je een beperkte tijd (vaak rond een etmaal) die stof niet mag eten of aanraken. Ik bespreek dan wat je in die tijd wél mag eten.

Een goede leefstijl draagt bij aan de ondersteuning van je immuunsysteem:

  • gezonde voeding zoals verse groenten en fruit, voldoende water drinken, geraffineerde suikers zoveel mogelijk mijden en alcohol en koffie beperken.
  • bewegen, liefst op een manier dat je er plezier in hebt! Wandelen, fietsen, sporten…liefst in de buitenlucht. Als je zittend werk doet, zorg dan elk uur voor wat beweging om je energie te laten stromen en even te ontspannen!
  • slaap, is hét moment waarop je hele systeem  kan opladen! Hoewel er persoonlijke verschillen zijn en ook per seizoen je slaapbehoefte kan variëren, wordt voor volwassenen 6-8 u aangegeven. Om te zorgen dat je een rustige nacht hebt, vind je nog wat tips bij…
  • stressvermindering en ontspanning zodat je niet voortdurend ‘aan’ staat en ook kunt herstellen en opladen. Ga na wat en waar je tegen belastende stress aanloopt en zoek naar mogelijkheden om daar meer balans te vinden. Dat kan vragen om een stukje bezinning: doe je wat je wil? Waar haal je energie uit en wat kost je energie? Maak je keuzes waarmee je jezelf ondersteunt? Is het nodig om vragen beter je grenzen aan te geven?

Mocht je behoefte hebben aan ondersteuning hierbij, dan kan ik in een consult via het spiertesten samen met jou kijken naar wat jou meer energie kan geven!

 

Scroll naar boven