Allergieen

Allergieen

Bij een allergie is er een reactie van het afweersysteem van je lichaam op stoffen die in wezen onschadelijk voor je zijn. Daarbij worden antistoffen aangemaakt en kunnen ook ontstekingsprocessen optreden, die schade kunnen veroorzaken. De klachten ontstaan direct na het contact met de stof. Denk maar aan de klachten bij hooikoorts: niezen, lopende neus, tranende ogen en jeuk. Bij een intolerantie is het afweersysteem niet betrokken en kan de reactie pas later ontstaan, zodat je niet altijd weet waar het vandaan komt. Je verdraagt dan vaak wel een beperkte hoeveelheid van de stof, maar als die grens wordt gepasseerd, ontstaan er klachten. Als er sprake is van klachten is het dus beter om te spreken over een overgevoeligheid. Overgevoeligheid voor een stof kan er al vanaf je geboorte zijn of pas later in je leven ontstaan.

Veel mensen hebben last van een overgevoeligheid voor bepaalde voedingsmiddelen, huisstof, pollen of andere stoffen. Dat kan zorgen voor klachten zoals hooikoorts, eczeem, jeuk, hoofdpijn, spijsverteringsklachten, moeheid, stemmingswisselingen, aanhoudende verkoudheid enz. voedingSoms weet je waar je gevoelig voor bent, zoals bijvoorbeeld bij een kattenallergie, maar het kan ook zijn dat je er tijdens een consult achter komt dat je klachten te maken hebben met een overgevoeligheid voor een bepaalde stof, doordat dit bij het testen naar boven komt.

In de praktijk test ik in het eerste consult na het intakegesprek zowel de basisstoffen van het immuunsysteem als de stoffen die direct in verband staan met je klachten.

Bij het balanceren van een overgevoeligheid voor een stof, wordt ook meer duidelijk over de achtergrond daarvan. Zo kunnen vaccinaties ontregelend werken op het immuunsysteem, maar ook een traumatische gebeurtenis, operatie of langdurige stress heeft daar invloed op. Bij de behandeling wordt dit verhaal in kaart gebracht en voer ik een herstelprocedure uit waarmee de reactie van je lichaam op die stof als het ware wordt ge-reset. Na de behandeling is het meestal nodig om een aantal uren ‘dieet’ te houden, wat betekent dat je gedurende die tijd de behandelde stof niet mag eten of aanraken. Als het om voedingsmiddelen gaat, geef ik je een voedingsadvies mee voor de maaltijden die binnen de dieettijd vallen.

Mocht er sprake zijn van tekorten van bepaalde vitaminen of mineralen, dan test ik uit of die aangevuld kunnen worden vanuit de voeding of dat het nodig is hiervoor een voedingssupplement te gebruiken.

Scroll naar boven