Jetlag voorkomen

Jetlag voorkomen

Bij vliegreizen in oost west richting (of andersom) passeer je tijdzones, waardoor het ritme van je biologische klok wordt verstoord. Om jetlag te voorkomen kun je tijdens je reis meridiaanpunten masseren om je biologische klok gelijk te zetten.

Meridianen zijn energiebanen die de levensenergie doorgeven aan organen en systemen in ons lichaam. Gedurende een etmaal is steeds elke 2 uur één meridiaan op zijn top, terwijl een andere in die tijd juist het laagst is in energie. Elke 2 uur schuift dat op, zodat het hele meridiaansysteem volgens de 24 uurs cyclus wordt doorlopen. Lichaamsfuncties zoals je hormoonsysteem zijn hierop afgesteld, denk bijvoorbeeld aan de afgifte van cortisol (s’ morgens het hoogst om actief te worden) en melatonine, dat ’s avonds hoog wordt en zorgt voor rust en slaap.)

Werkwijze

Zet bij vertrek je horloge vast op de tijd van het land waar je naar toe vliegt en stem je daar ook innerlijk op af. Kijk in het meridiaanwiel hiernaast, welke meridiaan daar op die tijd actief is en masseer het bijbehorende meridiaanpunt twee minuten aan beide kanten van je lichaam. Na 2 uur is de opvolgende meridiaan aan bod, zodat je 2 uur later de punten daarvan masseert. Masseer elke 2 uur de relevante meridiaanpunten tot en met het moment van aankomst en eventueel nog 4 uur daarna, zodat je biologische klok helemaal is afgesteld op de lokale tijd. En ben je in onderweg in slaap gevallen, dan pak je de draad weer op met de meridiaanpunten die op dat moment aan bod zijn. Je vindt ze op het plaatje hieronder.

Andere reistips

om je zo fris mogelijk te voelen bij aankomst:

  • Eet geen zware maaltijden vóór vertrek of onderweg. Je lichaam heeft al extra energie nodig om zich aan te passen, waardoor je spijsvertering wat trager werkt.
  • Zet je horloge en smartphone meteen op de tijd van het land van aankomst en stel je daarop in. Richt je dus niet langer op de tijd in het land waar je vandaan reist.
  • Drink veel water tijdens de vlucht en voorkom uitdroging door koffie en alcohol. Water houdt je fris en helder.
  • Het insmeren van je huid met een vocht inbrengende crème gaat het uitdrogen van de huid tegen en geeft een fitter gevoel.
  • Vliegen verhoogt de kans op trombose in de benen. Zet ze naast elkaar in plaats van over elkaar en zorg dat je regelmatig (elke 2 uur) even loopt of naar de toilet gaat.
  • Ook op je stoel kun je zorgen voor beweging: aanspannen van spieren door je voeten te bewegen en rondjes te draaien; je bovenbeen- en bilspieren aan te spannen; je schouders losmaken, armen uitstrekken en je nekspieren oefenen door rondjes te draaien met je hoofd.
  • Een neusspray (zeezout) voorkomt dat je neusslijmvlies uitdroogt.

De Travel Essence van Australian Bush Remedies kun je ook gebruiken bij reizen: elk uur 7 druppels tijdens de reis en na aankomst nog 2 dagen ‘s morgens en ’s avonds innemen puur of met water. Hierin zitten meerdere bloesemremedies, die zorgen voor herstel van energie, verwerken van veranderingen en ondersteunen van je aarding. Op lichamelijk niveau ondersteunen ze darmen en bijnieren, de warmte- vocht en hormoonhuishouding en in het bijzonder de pijnappelklier die verantwoordelijk is voor ons slaap/waakritme.

Scroll naar boven