Hooggevoeligheid

Hooggevoeligheid

Hooggevoeligheid of HSP (hoog sensitieve persoon) is een term die je de laatste jaren meer hoort. Het is een kenmerk van veel kinderen én volwassenen en is een prachtige kwaliteit. Hoogsensitieve mensen zijn vaak intelligent, gevoelig voor sfeer en voelen goed aan wat een ander ervaart of nodig heeft. Met een rijke fantasie en belevingswereld komen ze vaak met originele ideeën of bijzondere, heldere inzichten. Vaak is er een groot rechtvaardigheidsgevoel en de wens om betekenisvol te leven. Met een gevoelig zenuwstelsel en de overload aan prikkels in deze tijd ligt de kans om overprikkeld te raken op de loer, zeker als de (prestatie) lat toch al hoog ligt. Zo kan voortdurende blootstelling aan straling van televisie, computer en mobiele telefoons een stoorzender zijn. De grotere gevoeligheid kan ook tot uiting komen in allergieën.

Bij overprikkeling is sprake van een stressreaktie, die verstorend werkt op hoe mensen zich voelen en hoe ze functioneren. Als dit aanhoudt, kunnen er klachten ontstaan: concentratie- of leerproblemen, hoofdpijn, duizeligheid, het gevoel om ‘buiten jezelf’ te zijn. Kinderen kunnen dwars gedrag vertonen, moeilijk vriendjes maken of juist met iedereen vriendjes zijn. Problemen hebben met grenzen en begrenzen of doorlopend moe zijn, een gebrek hebben aan eigenwaarde of moeite hebben met kritiek van anderen; zelf moeilijk keuzes kunnen maken of sterke stemmingswisselingen hebben zijn allemaal voorbeelden hiervan.

In het eerste consult ga ik met je in gesprek om in kaart te brengen waar de knelpunten zitten, bespreken we je voorgeschiedenis en inventariseer ik wat je graag wil. Door je energiesysteem te testen, krijg je inzicht in onbalansen en reactie patronen. Het gaat erom dat je zelf voelt en begrijpt wat er gebeurt. Bij de behandeling van een kind is het belangrijk dat de ouder(s) begrijpen waarom hun kind zich op een bepaalde manier gedraagt en welke aanpak ondersteunend is. Je leert hoe je in bepaalde situaties beter kan omgaan met prikkels en wat jou een betere balans geeft. Gaandeweg zorgen de behandelingen op deze manier voor meer stabiliteit in je dagelijks leven.

Scroll naar boven