In de laatste alinea van een recente nieuwsbrief van Juglen Zwaan werd verslag gedaan dat een groot onderzoek onder 600.000 mensen heeft aangetoond dat het besmettingsrisico voor Covid-19 10% lager ligt bij een voedingspatroon met veel groente, fruit, volkorenproducten en vette vis ten opzichte van een dieet met weinig natuurlijk voedsel, meer bewerkte producten en geraffineerde vulling.
Juist producten met veel suiker of met kunstmatige toevoegingen, maar vaak ook gluten en soms zuivel zijn belastend voor je immuunsysteem. Paradoxaal genoeg kun je met bijvoorbeeld een gevoeligheid voor gluten wel een ‘craving’ (sterk verlangen) hebben voor bijv. brood of koek! En kan zoetigheid je weliswaar tijdelijk een boost geven, maar ondermijnt het je energie op de lange termijn. Dat kan ook gebeuren bij andere producten als je daar gevoelig voor bent. Wat kun je zelf doen?
Heb je het vermoeden van een overgevoeligheid, laat die voeding dan eens een tijdje weg uit je dieet en kijk of het verschil maakt. Ook met kinesiologie is zo’n overgevoeligheid vast te stellen en kan bovendien worden getest of je essentiële stoffen uit je voeding wel goed opneemt en verwerkt en kunnen eventuele onbalansen weer hersteld worden.
Groenten en fruit leveren vitaminen en mineralen die belangrijk zijn voor je immuunsysteem en je weerbaarheid. In deze wintermaanden is het extra belangrijk aandacht te hebben voor voeding met
- vitamine C (o.a. in citrusfruit, zwarte bessen, peterselie, boerenkool)
- vitamine D (door zonlicht aanmaak in je huid, maar zit ook in vette vis en eieren)
- zink (zit o.a. in oesters, pompoenpitten en lijnzaad)
- selenium (o.a. in paranoten)
en zorg je er door variatie in je voeding voor dat je ook andere, voor je immuunsysteem essentiële stoffen, binnenkrijgt.