Methode Wim Hof

De mogelijkheden van onze zelfherstellende vermogens verder onderzoeken en ervaren is mijn passie! Er is veel meer mogelijk dan we vaak denken of te horen krijgen en Wim Hof is daar een mooi voorbeeld van. Al jaren geleden hoorden we over zijn ijsbaden, waar wetenschappers zich over verbaasden: hoe kon het dat zijn kerntemperatuur niet daalde en hij die overleefde?
Inmiddels heeft wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat wij in inderdaad in staat zijn om lichaamsfuncties te beïnvloeden. Reden voor mij om de oefeningen van Wim zelf uit te proberen!

Zijn methode bestaat uit 3 pijlers:

1. ademhalingsoefeningen waarmee je de zuurgraad van je bloed verandert en je zuurstof opname vergroot. Meer energie en ook beter herstel na het sporten!
2. koude baden of douches om je bloedvaten te trainen (betere doorbloeding). Dat vergroot de voedingstoestand en zuurstofopname van je cellen.
3. de power van je mind inzetten, waardoor je je lichaam voorbereidt en stoffen zoals hormonen aanmaakt die het mogelijk maken om te doen wat je jezelf voorneemt. 

Ademhalingsoefeningen –  zorgen voor een verandering van je zuurgraad naar minder zuur oftewel meer basisch! De zuurgraad van je bloed moet stabiel blijven om verterings- en omzettingsprocessen goed te kunnen laten verlopen. Maar, door het eten van (te)veel verzurende voedingsmiddelen (vlees, vis, noten, granen), door sporten en door stress, verzuurt ons systeem voortdurend. Door deze ademhaling verandert de verhouding tussen zuurstof en kooldioxide en daarmee je zuurgraad, wat beter en gezonder is en je meer energie geeft.

Je oefent ontspannen zittend of liggend en op een lege maag. In dit filmpje geeft Wim Hof een demonstratie hoe dat gaat. Mijn ervaring is dat ik tijdens en na deze oefeningen me helemaal aanwezig voel in het hier, een sterke ontspanning ervaar en meer energie, ook nog later op de dag.

Koude douches – hiermee train je de reflexen van de spieren in de wand van je bloedvaten, die als reactie op verandering van temperatuur aan- of ontspannen zodat je bloedvaten wijder of nauwer worden. Een betere doorbloeding zorgt ook voor een betere aanvoer van zuurstof, mineralen en andere voedingsstoffen naar je weefsels en cellen en een betere afvoer van koolzuurgas en afvalstoffen. Een ook dat geeft je meer energie. De koude douches verlagen ook je hartslag en versterken van je immuunsysteem. Je voelt je alerter, meer wakker.
Quote van Wim Hof: a cold shower a day, keeps the docter away!

Belangrijk is om te beginnen met een warme douche (je bloedvaten open zetten). Dan ga je wat dieper ademen terwijl je je armen en benen rustig laat wennen aan het koude water. Op die manier kun je je kerntemperatuur vasthouden, als je daarna helemaal onder de koude douche gaat. Als het goed voelt, kun je wat langer blijven staan en ga je merken dat het zelfs prettig is.
Bekijk het zelf in dit filmpje.

De power of the mind – Je leert in deze training om via mentale voorbereiding om te gaan met stress. Kou is immers een stressprikkel voor je lichaam, waaraan het zich moet aanpassen. Je mind activeert dan je hormonale systeem zodat het in staat is te doen wat jij programmeert. Ontspannen en in het vertrouwen dat je de kou goed aan kan zonder teveel af te koelen, wen je jezelf er rustig aan door eerst je armen en benen onder de straal te houden en geleidelijk aan je hele lichaam. Op deze manier is Wim Hof in staat om vanuit die mentale kracht zonder problemen in ijsbaden te zitten. Hij legt het hier zelf uit.

(De kracht van je mind kun je ook inzetten voor het omgaan met dagelijkse stress, prikkels om je heen, of het bestand zijn tegen werkdruk. Je kunt dan trainen door jezelf in te prenten hoe je je wil voelen, hoe je daarin aanwezig wil zijn. Zodat je lichaam de benodigde hormonen daarvoor vrijmaakt. Dat inprenten kun je doen met (regelmatige) visualisatie van die situatie waarin je jezelf visualiseert en voelt hoe je daarin aanwezig bent)

 

 

 

 

Scroll naar boven