Tijdens een nascholingsdag voor mijn medische basiskennis keken we naar de vraag:
Word je geboren als hoog gevoelig mens of word je hoog gevoelig tijdens je leven?
Niet alleen je 5 zintuigen (horen, zien, voelen, ruiken en proeven) spelen daar een rol in, maar ook je immuunsysteem en de inwendige sensoren in je hele lichaam. Een interessante dag met het goede nieuws dat door het ondersteunen van het immuunsysteem en het inwendige gevoelssysteem mensen minder snel overprikkeld raken door zintuiglijke prikkels en beter om kunnen gaan met hun overgevoeligheid.
HSP = Highly Sensitive Person ofwel hoog gevoeligheid is een begrip dat Elaine Aron eind vorige eeuw introduceerde. Daarbij lijken zintuiglijke prikkels versterkt binnen te komen, zodat je gemakkelijk overprikkeld kan raken. Psychologisch onderzoek laat zien welke eigenschappen kenmerkend zijn voor mensen met HSP:
- een hoge mate van empathie hebben: zich kunnen verplaatsen in de ander
- snel emoties ervaren en gevoelig zijn voor subtiele prikkels
- een dieper niveau hebben van verwerking, waarbij ook een dieper begrip of betekenis wordt gegeven aan situaties of ervaringen
- over-alert zijn
Het immuunsysteem wordt wel het ‘zesde zintuig’ genoemd, waar het ‘zevende zintuig’ de inwendige sensoren in ons lichaam zijn, die door middel van hormonen en andere boodschapperstoffen zorgen voor evenwicht en herstel in onze systemen. Onbalansen in deze twee zintuigen kunnen leiden tot fysieke klachten zoals bijvoorbeeld allergieën of intoleranties, prikkelbare darmen en spijsverteringsproblemen, eczeem en (hoofd)pijnen. Aan zo’n overgevoeligheid wordt wel de term HSB = Highly Sensitive Body gegeven. En dat kan dan weer zorgen voor de hoge alertheid van je zintuigen die je waarschuwen wanneer je opnieuw in aanraking komt met geuren, smaken of andere prikkels, waar je lichaam al eerder gevoelig voor was.
Wat vermindert nu de overprikkeling en bijkomende klachten ?
Zorgen voor voldoende slaap en een slaapritme, gezonde voeding, beweging, buitenlucht, vermindering van stress en tijd voor ontspanning spelen daarbij een grote rol. Voor specifieke klachten, zoals allergieën/intoleranties, huid- of spijsverteringsproblemen, hormonale onbalansen enz. kun je hulp zoeken zoals in een kinesiologie consult om uit te testen wat voor jou optimaal is en hoe je een betere balans kunt houden. Zodat je kan gaan ervaren dat jouw hoog gevoeligheid in plaats van een last, een gave kan zijn!