Het dag-nacht ritme, ofwel het circadiaanse ritme in een etmaal maakt dat je onder invloed van daglicht wakker wordt en hormonale systemen aangaan voor vertering van voedsel en het leveren van energie. Bij het schemeren en in het donker wordt het slaaphormoon melatonine aangemaakt, zodat in de rust van de nacht je lichaam kan zorgen voor ontgifting, reparatie en herstel.
Veel gewoontes in onze cultuur gaan tegen dit ritme in: elektriciteit zorgt ervoor dat we ‘s avonds nog actief zijn. Met zittend werk en weinig bewegen komen veel van ons overdag nauwelijks in de buitenlucht. Gelukkig past ons lichaam zich vaak heel goed aan, maar soms krijg je toch te maken met slapeloosheid, hoofdpijn of spijsverteringsproblemen.
Leven volgens een natuurlijker ritme, kan verschil maken. Als je een goede reden hebt en gemotiveerd bent, kun je eens een week of langer experimenteren met iets uit onderstaande suggesties om te ervaren wat het je brengt: wat wil jij eens uitproberen?
-eerder/bijtijds gaan slapen
-schermtijd’ (TV, telefoon, laptop) ’s avonds mijden/beperken
-voor het slapen nog even buiten lopen
-zorg voor een goede slaapplek: geventileerd, niet te warm en zonder straling – telefoon uitzetten of elders leggen, evt. Wifi ’s nachts uit.
-bewegen vóór je ontbijt
-naar buiten gaan vóór je gaat werken en tijdens de lunchpauze
-geregeld water drinken (en ook een glas water bij koffie of wijn)
-’s avonds liever rond 18 u eten dan na 20 u
-niet meer eten na de avondmaaltijd
-een andere vorm van vasten is water-vasten (24 u alleen water drinken), bijv. vanaf 12 u op dag 1 niet meer eten tot de lunch op dag 2
-overdag vaker lopen, juist als je zittend werk hebt
-meerdere malen per week de natuur in gaan
-tijd maken om iets aan sport/beweging te doen, waar je plezier in hebt (met een ander samen sporten, maakt het vaak al leuker)
-ook slapen, een power nap of niks-doen horen daar bij!
Wil je daar hulp bij hebben of op een diepere laag onderzoeken wat je energie belemmert om die te vergroten, dan ben je welkom in de praktijk.