Het natuurlijke ritme van de vrouwelijke cyclus

Vrouwen hebben naast het 24 uurs ritme ook te maken met het ritme van hun vruchtbaarheidscyclus: het ‘infradiaanse ritme’. In sommige stammen en inheemse culturen worden ook speciale rituelen uitgevoerd rondom de vruchtbaarheidscyclus van vrouwen.

Wat doet dit ritme met je energie?
zo is de fase van ei-rijping een geschikte tijd om iets nieuws te beginnen, het zet aan tot creativiteit.
De fase van de eisprong maakt je sterker in communicatie en samenwerking.
De daaropvolgende fase geeft je meer energie voor het verzorgen en afronden van zaken.
Terwijl je in de menstruatiefase meer behoefte hebt om je terug te trekken en rust te nemen: een goed moment om te evalueren.
Herken je die verschillen in je gevoel en stemmingen?

Alleen al door je bewust te zijn van deze verschillende fasen, word je mogelijk wat milder naar jezelf. Dat het feit dat die presentatie niet zo lekker ging, misschien ook kwam doordat je energie die dag eigenlijk was afgesteld op rust en de behoefte om je terug te trekken.
Meer ruimte geven aan het ritme van je eigen natuur, ook wanneer de omgeving misschien wat anders lijkt te vragen, maakt misschien dat je de lat wat lager legt voor jezelf.

Maak je ook gebruik van de kwaliteiten van bepaalde fases?
Zoals iets nieuws opstarten ná de menstruatiefase; teksten schrijven of uitdagende gesprekken voeren rondom de eisprong, zaken afronden in de fase daarna of je wat meer terugtrekken tijdens de menstruatie?

En als je in de overgang bent en je vruchtbare jaren achter je liggen?
Dan kun je de 28 daagse maancyclus volgen, die op vergelijkbare manier je energie stuurt: zo is de volle maan een tijd waarin zaken in je onbewuste zich kunnen roeren, je meer kan dromen en je intuïtie sterker is. Ook dan kan het fijn zijn om het even wat rustiger aan te doen, net als tijdens de menstruatie, waarna de fase van opbouw en vernieuwing weer begint.
Het  menstruatieproces is overigens ook een reinigingsproces, wat je in de overgang niet maandelijks meer hebt. Ook daar kun je zelf ruimte voor maken door bijv. maandelijks een dag te vasten of naar de sauna te gaan.

Scroll naar boven