Zorg jij voor Me-time?

Me-time is tijd besteden aan dingen die jou voeding geven, die je goed doen. Zodat je kunt bijkomen, opladen, kunt genieten van het leven, wat er allemaal voor zorgt dat je levenslust en energie weer terugkomen. Soms het is leven zó druk en gevuld met taken, verantwoordelijkheden en prikkels dat we daar helemaal niet (meer) aan toekomen óf dat we ons er zelfs niet eens meer bewust van zijn, wát onze (eigen) behoeftes zijn.

1.Wat valt je op: is er spanning in je schouders, kaken of elders, die je los kunt laten? Voel je warmte kou, moeheid, honger of dorst? Heb je ergens behoefte aan? En hoe kun je daarvoor zorgen, nu of op een later moment?
2. Zijn er gedachten die door je heen gaan en die je daardoor een fijn of minder fijn gevoel geven? Het zijn maar gedachten en je hebt keus of je daar nu in meegaat of dat je je focus (ook) op iets anders richt. Heb je iets nodig om ze los te laten? Wat zou jou helpen? Je oordeel over een situatie loslaten? Ademen, iets opschrijven, even buiten lopen en om je heen kijken…?
3. Sta je teveel ‘aan’, ben je steeds maar bezig en voel je je gejaagd? Hoe is het met je grodning? Kun je iets doen om tot jezelf te komen, meer rust in je lijf te halen?….je telefoon eens een tijdje wegleggen, de natuur ingaan, afvoeren en meer gronden door op blote voeten te lopen of op de grond te gaan liggen?
4. Als je spanning of zwaarte voelde, kan het fijn zijn om te denken aan iets waar je heel blij van wordt of aan een plek waar je je ooit volledig ontspannen voelde om even echt in dat gevoel te zakken. Je hele systeem zal dit ervaren alsof je daar nu bent, zodat je energie weer meer omhoog gaat.

 

Een volgende stap kan zijn om rituelen in te bouwen in je dag, waardoor je steeds weer even in ontspanning en bij jezelf komt. Het werkt krachtig als je 
je dag daar al mee begint, zodat dat dit kan doorwerken. Voorbeelden daarvan zijn een ochtendmeditatie, wat yoga of (ademhalings)oefeningen doen, jezelf insmeren met lekkere olie en een intentie voor de dag zetten.  
Maar ook een ritueel aan het einde van de dag waarin je afbouwt, misschien even terugkijkt naar wat je fijn en minder fijn vond en los wil laten, kan helpen om een betere nacht te hebben.

 

 

 

Scroll naar boven